REGULAMIN WYDARZENIA
Postanowienia ogólne
Organizatorami wydarzenia są:
Związek Stowarzyszeń Bank Żywności w Olsztynie – z siedzibą w Olsztynie pod adresem: ul. Bohaterów Monte Cassino 4, 10-165 Olsztyn, wpisaną do rejestru stowarzyszeń, innych organizacji społecznych i zawodowych, fundacji oraz samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000029900, NIP 739-31-69-129, REGON 511032680
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn, NIP 739-05-04-515, REGON 001289340
- Organizator realizuje wydarzenie w zakresie i terminach szczegółowo opisanych na stronie Organizatora pod adresem olsztyn.bankizywnosci.pl/rejestracja
- Każdy uczestnik warsztatów jest zobowiązany do zapoznania się z niniejszym regulaminem, który jest dostępny na stronie olsztyn.bankizywnosci.pl/rejestracja przy zapisach.
- Nie zapoznanie się z niniejszym regulaminem nie zwalnia uczestnika z jego przestrzegania.
- Zgłoszenie do udziału w warsztatach, organizowanych przez Bank Żywności w Olsztynie oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie jest jednoznaczne z akceptacją niniejszego Regulaminu.
ZGŁOSZENIE UCZESTNICTWA
WARSZTATY KULINARNE
- Warsztaty kulinarne dla osób dorosłych i dzieci są prowadzone w ramach wydarzenia Światowy Dzień Żywności z EIT Food 2020 realizowanego w ramach projektu #AnnualFoodAgenda finansowanego przez Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze Żywności EIT Food.
- Warsztaty odbywają się zdalnie przy wykorzystaniu wybranej przez organizatora platformy do transmisji online.
- Liczba miejsc na warsztatach jest ograniczona i określana przez Organizatora.
- Udział w warsztatach kulinarnych jest bezpłatny.
- Czas trwania warsztatów to ok 1,5 godziny.
- O uczestnictwie w warsztatach decyduje kolejność zgłoszeń.
- Uczestnik warsztatów zobowiązuje się do wypełnienia ankiety po warsztacie. Wypełnienie ankiety uprawnia uczestnika do odbioru upominku.
- Najpóźniej 1 dzień przed rozpoczęciem warsztatu organizator udostępni uczestnikom listę produktów niezbędnych do aktywnego udziału w warsztacie oraz listę potrzebnych sprzętów kuchennych.
- Organizator informuje, że do przygotowania wszystkich potraw podczas prowadzenia warsztatów wykorzystywane są produkty mogące wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób (np. orzechy, migdały, ryby itd.). Każdy Uczestnik, znając stan swojego zdrowia i wyrażając zgodę na uczestnictwo w warsztatach, zobowiązuje się wziąć ten fakt pod uwagę. W przypadku uczestniczenia w warsztatach, Uczestnik zobowiązany jest do przestrzegania zasad żywieniowych, które nie spowodują zagrożenia dla jego zdrowia. W przypadku wątpliwości co do zawartości przygotowywanych potraw należy skonsultować się z kucharzem prowadzącym warsztaty. Organizator zastrzega, że podawany w opisie warsztatów program (lista potraw) nie zawiera szczegółowego opisu składników wykorzystywanych do przygotowania tych potraw.
- Organizator zastrzega sobie prawo do dokumentowania warsztatów za pomocą urządzeń rejestrujących obraz i dźwięk i wykorzystywania zdjęć w swoich materiałach i administrowanych przez siebie mediach elektronicznych oraz w celach promocyjnych obejmujących kampanię w mediach regionalnych tradycyjnych i elektronicznych.
- Organizator zastrzega sobie prawo do wprowadzania modyfikacji w zakresie potraw, które są przygotowywane na warsztatach, o ile nie zmienia to charakteru warsztatów ani ich zakresu.
REZYGNACJA I ODWOŁANIE WARSZTATÓW KULINARNYCH
- Rezygnację z uczestnictwach w warsztatach należy przesłać na adres e-mail: wydarzenia.olsztyn@bankizywnosci.pl najpóźniej 1 dzień przed planowanym warsztatem. Za termin rezygnacji uznaje się datę otrzymania e-maila przez Bank Żywności w Olsztynie.
- Uczestnik, w przypadku braku możliwości uczestniczenia w warsztatach, może wskazać inną osobę, która będzie uczestniczyła w tych warsztatach zamiast niego. Uczestnik musi o takiej zmianie poinformować organizatora drogą e-mailową, na adres wydarzenia.olsztyn@bankizywnosci.pl najpóźniej 1 dzień przez rozpoczęciem warsztatów, których ta zmiana dotyczy. Uczestnictwo tej osoby w warsztatach jest możliwe po zapoznaniu się i zaakceptowaniu przez nią niniejszego Regulaminu.
- Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania warsztatów. O zaistniałej sytuacji organizator powiadamia uczestników w wiadomości email na wskazany przez uczestnika adres email.
OBOWIĄZKI UCZESTNIKA
- Uczestnik zobowiązany jest do przestrzegania podczas warsztatów podstawowych zasad higieny i bhp.
- Uczestnik jest zobowiązany do przestrzegania zaleceń prowadzącego warsztat, o których przed rozpoczęciem poinformuje prowadzący.
- Uczestnik odpowiada za szkody wyrządzone podczas warsztatów sobie samemu bądź innym Uczestnikom, które są wynikiem jego zaniedbań lub nieostrożnego/nieuważnego, czy lekkomyślnego postępowania.
- Uczestnik odpowiada za szkody urządzeń/sprzętu/mienia wyrządzone podczas warsztatów, które są wynikiem jego zaniedbań lub nieostrożnego/nieuważnego, czy lekkomyślnego postępowania.
W związku z udziałem w warsztatach i przekazaniem danych osobowych, informujemy:
- Współadministratorami Pani/Pana danych osobowych są:
- Bank Żywności w Olsztynie z siedzibą: ul. Bohaterów Monte Cassino 4, 10-165 Olsztyn. Z Administratorem można się kontaktować pisemnie, za pomocą poczty tradycyjnej na adres: ul. Bohaterów Monte Cassino 4, 10-165 Olsztyn.
- Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN z siedzibą ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn. Z Administratorem można skontaktować się pisemnie, za pomocą poczty tradycyjnej na adres: ul. Tuwima 10, 10-748 Olsztyn.
Zwanymi dalej „Administratorami”
- Bank Żywności w Olsztynie wyznaczył Inspektora Ochrony Danych -Andrzeja Rybus-Tołłoczko, z którym można się skontaktować pod adresem mailowym: iodo@rt-net.pl.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN wyznaczył Inspektora Ochrony Danych, z którym można się skontaktować pod adresem mailowym: i.zakrzewska-haluszka@pan.olsztyn.pl.
- Pani/Pana dane osobowe są przetwarzane na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).
- Przetwarzanie danych osobowych odbywa się w celu:
- Utrwalenia i rozpowszechnienia wizerunku na stronie internetowej, w mediach społecznościowych oraz siedzibie Administratorów – art. 6 ust. 1 lit. a RODO,
- Wzięcia udziału w wydarzeniu w warsztatach z okazji obchodów Światowego Dnia Żywności – art. 6 ust. 1 lit. b RODO
- Dane osobowe nie pochodzą od stron trzecich.
- Administratorzy nie zamierzają przekazywać danych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej.
- Administratorzy mogą przekazać dane osobowe innym podmiotom tylko na podstawie przepisów prawa w tym do organów kontrolnych oraz umów powierzenia przetwarzania danych osobowych, w tym dostawców usług informatycznych, mediów społecznościowych Facebook, serwisów internetowych takich jak YouTube.
- Dane osobowe będą przetwarzane przez Administratorów tak długo jak wynika to z przepisów prawa (w szczególności dotyczących archiwizacji). Dane, których nie ma obowiązku przechowywać, będą niszczone niezwłocznie po zakończeniu wydarzenia. Wizerunek będzie przetwarzany przez Administratorów do czasu wycofania zgody.
- Osoba, której dane dotyczą ma prawo do żądania od administratorów dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania oraz o prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także prawo do przenoszenia danych.
- Skargę na działania Administratorów można wnieść do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
- Podanie danych osobowych jest obowiązkowe w celu wzięcia udziału w warsztatach. Zgoda na utrwalenie i wykorzystanie wizerunku jest dobrowolna.
- Administratorzy nie przewidują zautomatyzowanego podejmowania decyzji.