Kuźnia Społeczna Bank Żywności w Olsztynie
Agenda

Agenda

Szanowni Państwo,

Wracamy z propozycją udziału w warsztatach kulinarnych w świątecznej odsłonie!

Warsztaty kulinarne zaplanowane podczas Światowego Dnia Żywności z EIT Food, które wspólnie z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN planowaliśmy zorganizować w kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej jeszcze w październiku, niestety nadal nie mogą zostać zrealizowane. Chcielibyśmy gościć Państwa w naszej kuchni, jednak uznajemy, że zdrowie i bezpieczeństwo są najważniejsze, zatem wychodzimy do Państwa z propozycją: to my zawitamy w Państwa domach, by wspólnie przygotować zdrowe potrawy, także te wigilijne. 

Zapraszamy do wspólnego gotowania podczas warsztatów online. Z odpowiednim wyprzedzeniem prześlemy listę produktów i niezbędnego sprzętu do wspólnego gotowania na żywo, a w trakcie spotkania nasz kucharz pokaże krok po kroku sposób przygotowania świątecznych dań wege odpowiednich na wigilijny stół oraz deserów na bazie ziemniaków czy kaszy gryczanej – smacznie, niekonwencjonalnie, zero waste!

Podczas gotowania online, będziecie Państwo mieli możliwość zadawania pytań prowadzącemu kucharzowi, a jeśli wolicie się tylko przyglądać, a zaproponowane przez nas dania przygotować w innym terminie, usiądźcie wygodnie przed ekranem.

środa, 16-12-2020

Warsztaty kulinarne, Kuchnia warsztatowa

 

18:00 - 19:30
TRADYCYJNE POTRAWY ŚWIĄTECZNE W NOWEJ ODSŁONIE
Zastanawiacie się jak zaskoczyć swoich gości tradycyjną potrawą świąteczną w nieco innej odsłonie? Podczas warsztatów kulinarnych dotyczących klasycznych dań Bożonarodzeniowych sięgniemy do przepisów, które urozmaicą Wasze stoły. Przygotujemy klasyczne, pełne aromatu dania, które swoją prostotą zachęcą do gotowania i wprowadzą świąteczną atmosferę we wszystkich domach. Czas brać się za przygotowania!

Maciej Maciejewski - Olsztyński kucharz, specjalista kuchni ZERO WASTE, miłośnik eko-produktów i lokalnych dostawców, a także... znawca i miłośnik włoskich smaków! W swojej kuchni stawia na naturalne produkty, łącząc je w niecodzienne smaki. Swoją pracę wykonuje z pasją i wierzy, że podana na talerzu pozwoli zdobyć serca największych smakoszy.

sobota, 19-12-2020

Warsztaty kulinarne, Kuchnia warsztatowa

 

10:00 - 11:30
KUCHNIA BEZ STEREOTYPÓW - CIASTA Z ZIEMNIAKÓW I DESERY Z KASZY
Sernik z ziemniaków, słodycze z kaszy, batony, ciasta, budyń… Zaskakujące? Przełamujemy stereotypy! Na warsztatach kulinarnych dowiecie się jak prosto w domowym zaciszu możecie stworzyć nietuzinkowe desery i słodkie przekąski z nieoczywistych produktów.

Maciej Maciejewski - Olsztyński kucharz, specjalista kuchni ZERO WASTE, miłośnik eko-produktów i lokalnych dostawców, a także... znawca i miłośnik włoskich smaków! W swojej kuchni stawia na naturalne produkty, łącząc je w niecodzienne smaki. Swoją pracę wykonuje z pasją i wierzy, że podana na talerzu pozwoli zdobyć serca największych smakoszy.