Kuźnia Społeczna Bank Żywności w Olsztynie
Idea

Idea

Warsztaty zaplanowane do realizacji podczas Światowego Dnia Żywności z EIT Food, na które wspólnie z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN planowaliśmy Państwa zaprosić do kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej jeszcze w październiku, niestety nadal nie mogą zostać zrealizowane. Chociaż bardzo chcielibyśmy Państwa gościć, uznajemy, że zdrowie i bezpieczeństwo są najważniejsze. Stąd nasza propozycja: my zawitamy w Państwa domach, by wspólnie przygotować zdrowe potrawy, także te wigilijne. 

Zapraszamy więc do wspólnego gotowania podczas warsztatów online. Z odpowiednim wyprzedzeniem prześlemy listę produktów i niezbędnego sprzętu, a w trakcie spotkania nasz kucharz pokaże krok po kroku jak przygotować dania vege odpowiednie na wigilijny stół oraz desery na bazie ziemniaków czy kaszy gryczanej – smacznie, niekonwencjonalnie, zero waste!

W dniach 16 i 19 grudnia Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN i Bank Żywności w Olsztynie zapraszają na międzypokoleniowe warsztaty kulinarne online, podczas których będziemy uczyć się gotować zdrowo i zgodnie z ideą „zero waste”.

Warsztaty odbędą się w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności i są częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który dąży m.in. do poprawy nawyków żywieniowych i postaw konsumenckich względem gospodarowania żywnością w Europie.

 

Obejrzyj film animowany, który opowiada o problemie marnowania żywności:

Sprawdź agendę i wybierz interesujące Cię wydarzenie!