Pozyskiwanie żywności od producentów i hurtowników

pozyskiwanieBank Żywności już od 10 lat pozyskuje żywność, jest to najważniejszy projekt związany ściśle z realizacją naszej misji, czyli zapobieganiu marnowaniu żywności. Od początku działań nawiązane zostały kontakty nie tylko z dużymi przedsiębiorstwami z kraju, ale również z małymi, działającymi lokalnie. Dzięki temu każdego tygodnia Bank ma sposobność odbierać w pełni użytkowe produkty spożywcze, a także produkty z krótkimi terminami ważności, bądź w opakowaniach niespełniających wymogów. Taka żywność, choć objęta jest pojęciem „niehandlowej”, nadaje się w pełni do spożycia, gdyż produkt sam w sobie nie jest naruszony. Od 1 stycznia 2009 roku zmieniły się przepisy dotyczące podatku VAT-u dla producentów żywności i podatku dochodowego od osób prawnych na darowizny żywności. Producent darujący żywność całkowicie zwolniony jest z podatku VAT, a wszystkie fi rmy darujące żywność mogą sobie całą wartość darowizny uznać jako koszt uzyskania przychodu. Zmiana przepisów przyczyniła się do zwiększenia darowanej żywności w poszczególnych latach. W 2008 roku organizacji udało się pozyskać 160 ton żywności, a w 2009 roku już 280 ton. Spodziewamy się, ze w kolejnych latach wzrost darowizn będzie ewaluował. Bank Żywności w Olsztynie promując postawy przeciwdziałające marnowaniu żywności lub jej utylizacji, umożliwia darczyńcom sprawny i terminowy odbiór nadwyżek żywności. Warto podkreślić, że przez 10 lat działań Bank Żywności pozyskał w ramach tego programu ponad 2000 ton żywności. Produkty te zostały uratowane przed utylizacją i zostały wykorzystane jako pełnowartościowe do przygotowania 4 milionów posiłków.

Nasza strona wykorzystuje mechanizm plików cookies. W plikach cookies zapisujemy informacje służące do prawidłowego działania funkcjonalności strony, w celach reklamowych i statystycznych.

Akceptuję mechanizm cookies na tej stronie

EU Cookie Directive Module Information